Tips for å henge opp kunst i hjemmet

Ting å tenke over før du henger opp

  • Hva skal på veggen? Det første som bør gjøres før kunstverk henges på veggen, er å se over hva du har; plutselig har du flere bilder som passer godt sammen uten at en har tenkt over det fra før av.
  • Størrelse. Tenk over hvilke størrelser som passer inn på veggen det skal henges. For et balansert og naturlig uttrykk settes ofte et stort kunstverk sammen med mindre bilder. På store vegger kan små bilder se isolert ut, men settes flere små kunstverk sammen i en gruppe kan det se flott ut på en stor vegg.
  • Hvilke stil passer deg best? Det finnes utallige måter å henge opp kunstverk på, og det gjelder da å finne metoden som passer deg. I denne artikkelen vil vi gå igjennom noen av disse metodene.
  • Høyde. Hvor mye høyde på veggen har du å jobbe med? For at kunstverkene skal komme mest mulig frem bør midten av bildet være så nært i øyehøyde som mulig. Ofte brukes målet 145 cm fra gulvet til midten av bildet som en mal. Større bilder trenger mer luft rundt seg enn mindre verk.

 

 

Skap en balanse

Balanse er nøkkelen når flere bilder skal henges på samme vegg. For å oppnå balanse er det flere metoder man kan bruke; et stort og flere små bilder, symmetri, rammer som passer sammen ( ikke nødvendigvis samme ramme, men at de passer både bildet og hverandre), harmoni i fargene på de forskjellige verkene, og at selve gruppen med bilder har nok luft rundt seg til å holde på fokuset til betrakteren. Balanse kan også skapes ved at kunstverkenes midtpunkt er i samme høyde.

Kunst: Ståle Gerhardsen «Letting it Sink in», Jeanette Lafontine «When the Birds are Sleeping», Jeanette Lafontine «A Quiet Morning».

 

Fortell en historie

En historie kan være alt fra dine interesser, farger som passer i ditt hjem, kunst som minner om noe du har opplevd, verk som får deg til å føle deg bra i hverdagen.. hva som helst. Dette kan gjøres ved at verkene har spesifikke farger som passer sammen, lignende motiv, noe som gjør at kunstverkene snakker sammen. Dette vil gi rommet en gjennomført følelse, og et inntrykk av at noe blir fortalt.

Kunst: Bodil Drange Pedersen «Heartwood Nordmarka «, Bodil Drange Pedersen «Coherence», Sverre Bjertnæs «Nattsvømmer».

 

Asymmetrisk bildevegg

Å blande forskjellige kunstverk og kunstnere i en asymmetrisk bildegruppe gir et interessant uttrykk, på samme tid som det er enklere å fylle på med mer kunst dersom du skulle skaffe deg det i fremtiden. Det er også mye lettere å gjøre endringer, og flytte på kunst når de henger i asymmetriske  grupper! Denne metoden for å vise frem kunst har et samlet og spennende preg. Det kan være små kunstklynger eller store gallerivegger i salongstil. Begge tilnærmingene lar deg blande verk av forskjellige størrelser, stiler og rammer. Det er også et godt valg dersom du ønsker å blande medium; fotografier, maleri, trykk, veggskulptur o.l. Denne mindre strukturerte måten å henge opp på, gir rom for kreativitet, på samme tid som det er viktig å opprettholde en visuell balanse. Balanse oppnås først og fremst ved at de ser ut som en sammensatt gruppe, og at øyehøyden på midten av gruppen er naturlig for øyet.

Kunst: Skurk «Rorschach #2», Børge Bredenbekk «Kystmotiv IV bladgull», Chloe McCarrick «A Wild and Wandering Life» , Ståle Gerhardsen «Kveldsmat», Ståle Gerhardsen «Piruett 38».

 

Store verk for et kraftfullt uttrykk

Har du plass til det, så kan virkelig et stort kunstverk gjøre et kraftfullt uttrykk. Det blir ryddig, og fanger øyet til de som kommer i rommet med en gang. Slike verk trenger litt mer luft enn mindre kunstverk, men har du plass til det så er det en fantastisk fin måte å gjøre det på.

Kunst: Bodil Drange Pedersen «Above, Below, Now», Kristin Holm Dybvig «Juv».

 

Fargerik kunst i monotone rom

Fargesterke kunstverk kan gjøre den store forskjellen i et hjem med få farger ellers. Da kommer disse kunstverkene enda mer frem, og du får et stilig og spennende uttrykk i rommet. I dette scenarioet kan man virkelig være kreativ med både kunsten og rammene som velges. Å velge kontrastfarger til rommet kan være en måte å få kunstverkene til å komme enda mer frem.

Kunst: Magnus Gjøen «Cupid, Amor Vincit Omnia», Robert Klausen «Octo Mansion».

 

Symmetrisk bildegruppe

Dersom du er glad i system, og har kunstverk i noenlunde samme størrelse, så er det mulig å få tilpassede rammer slik at alle er i lik størrelse. En symmetrisk bildegruppe er tradisjonelt, formelt og ryddig. Det kan bestå av et rutenett på fire til seks kunstverk, eller for en gruppe i oddetall; en horisontal rad. Mellomrommene mellom bildene bør være identiske, og det fungerer best dersom alle er like store og har lik ramme. Slik som bildet under viser, så henger likt antall bilder oppe og nede med samme avstand. Her kan man gå for mange forskjellige uttrykk i bildene, eller av samme kunstner. Disse vil gi litt av det samme uttrykket som et stort verk vil gi; sammen som en gruppe blir de som et verk/fortelling.

Kunstverk av Ståle Gerhardsen: «You», «Last Dance», «I can Relate», «Good Right», «Letting it Sink in», «Mic Drop».

 

Vi på Galleri GEO og Ramme Service Bergen har lang erfaring innen kunst og innramming, Vi representerer over 50 kunstnere, med kunst i forskjellige stiler og størrelser. Vi er tilgjengelige for utsmykningsoppdrag, og kan hjelpe til med å finne riktig kunstner og kunstverk til ditt lokale eller hjem.